Historia naszej firmy
Wytwórnia Wędlin Swoszowice to firma rodzinna, która została założona przez Władysława Mraza w latach 30 XX wieku. Po roku 1945 została bezprawnie odebrana właścicielowi i przekazana Gminnej spółdzielni rolniczej. Zwrot firmy rodzinie nastąpił w kwietniu 1989 roku – i tak powróciły domowe wędliny ze Swoszowic.
Od tamtej pory Wytwórnię prowadzili dwaj wspólnicy – Adolf Mraz i Krzysztof Kowalczyk. Od 1995 główna działalność produkcyjna prowadzona jest przy ulicy Myślenickiej 132 i 132a. Obok wytwórni znajduje się sklep firmowy, do którego serdecznie zapraszamy na degustacje i po świeże wędliny oraz mięso.
Wytwórnia Wędlin Swoszowice od początku swojej działalności specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich w oparciu o przedwojenne receptury. Produkty te wytwarzamy tradycyjnymi metodami, bazując na regionalnym mięsie najwyższej jakości, dostarczanym przez niewielkie, sprawdzone hodowle z podhala. W produkcji wykorzystujemy wyłącznie naturalne przyprawy, a nasze wyroby peklujemy i przyprawiamy w sposób tradycyjny, dlatego największą zaletą wędlin ze Swoszowic jest naturalny smak i zapach. Nie stosujemy środków podwyższających wydajność, sztucznych barwników, ekstraktów i innych współczesnych „wynalazków”. Dzięki temu wiele mam ceni nasze wyroby i kupuje je dla swoich pociech, gdyż mają pewność, że nasze wyroby tradycyjne to wyłącznie zdrowe i naturalne wędliny.
Jako mała rodzinna firma unikamy wszelkiego rodzaju nowoczesnych i wyrafinowanych technologii zwiększających wydajność mięsa, ponieważ nasze wyroby jemy My, nasze dzieci i wnuki.