Złocista i soczysta kaczka
Składniki:
2 udka z kaczki
2 łyżki płynnego miodu
pół łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Do przygotowanego, płynnego miodu dodajemy rozmaryn i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Umyte wcześniej udka nacieramy marynatą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Najlepiej jednak, aby zostawić je na całą noc, wtedy marynata bardziej przesiąknie smakiem kaczkę. Następnie razem z marynatą układamy kaczkę je w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika, pieczemy 1 godz. Następnie zdejmujemy folię i zostawiamy udka na kolejne 50 min., żeby nabrały złocistego koloru, od czasu do czasu podlewamy je sosem, aby nie wyschła. Podajemy z puree z burak i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.
Smacznego!