W produkcji wędlin swoszowickich wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości polskie mięso, najlepsze przyprawy oraz tradycyjne technologie produkcyjne. Tradycyjnie peklujemy i konserwujemy. Nie stosujemy żadnych środków chemicznych podwyższających wydajność i smak. Znakiem rozpoznawczym naszych wędzonek jest domowy smak i naturalny aromat.
Jesteśmy wierni tradycjom nie tylko w kwestii wytwórstwa, ale również miejsca w którym żyjemy i pracujemy. Swoszowice to jedna z dzielnic Krakowa, gdzie znajdą Państwo siedzibę naszej firmy. Kontynuując tradycję, pragniemy by każdy kto spróbuje naszych wędlin i innych wyrobów mięsnych mógł poznać smak dawnego Krakowa i Małopolski, niegdyś związanych z Galicją.
Tradycyjne wyroby wędliniarskie
Naszą ofertę wędlin kierujemy do osób doceniających tradycyjne, naturalne smaki i walory odżywcze zdrowego mięsa i wędlin. Do ich produkcji wykorzystujemy najwyższej jakości mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe oraz unikalne kombinacje przypraw. Nie stosujemy natomiast wszechobecnych w produkcji wędlin na dużą skalę ulepszaczy, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Stawiamy na wędliny i wyroby mięsne, które zna każdy. Nasze wędliny, które wyróżnia ogromna różnorodność smaków, doskonale sprawdzają się jako dodatek do śniadań, na świątecznym stole i na eleganckich bankietach. Smakują wspaniale na zimno i na gorąco, solo i z dodatkami.
Co wyróżnia wędliny tradycyjne?
Wędliny tradycyjne niewątpliwie swój wyjątkowy smak zawdzięczają domowym metodom wytwarzania. Tu liczy się praca rąk, cierpliwość, przemyślane działanie i odpowiednia kompozycja przypraw. I to właśnie dobrze dobrane, naturalne przyprawy, są jednym z ważniejszych czynników.
Przyprawianie nie jest jednak proste. Na każdym etapie wytwarzania wędlin potrzeba odpowiedniej wiedzy. Bardzo istotny jest dobór odpowiednich przypraw do konkretnego rodzaju mięsa, jak również właściwe proporcje. Od tego zależy sukces ostatecznego smaku.
Wytwórnia Wędlin Swoszowice stawia na tradycyjne przyprawy – pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec… wszystkie niezwykle aromatyczne i zdrowe. Używamy przypraw tylko w całości, by później samodzielnie je mielić i świeżo przygotowane dodawać do naszych wyrobów, wydobywając głębię ich smaków i aromatów.